Stel je lentemenu samen met deze ingrediënten

04/02/2022

Yes! Het voorjaar staat weer bijna voor de deur en dat betekent dat er binnenkort weer groente- en fruitsoorten de boventoon voeren. De volgende ingrediënten moet je zeker verwerken in je gerechten voor het lentemenu. Lees in deze blog meer wat de uitdaging is van seizoensgebonden te koken in je restaurant. 

Lente- ui

De naam zegt het bijna al: deze groente is haast gemaakt voor het voorjaar. Hoewel deze het hele jaar door te verkrijgen is, verdient hij in het voorjaar een speciaal plekje op je bord. Deze ui bevat vitamine B en veel mineralen. Het is geen groente die je als hoofdingrediënt gebruikt, maar de spreekwoordelijke kers op de taart bij veel gerechten voor een lentemenu. Voedingsadviezen zijn bijvoorbeeld een omelet, een ovenschotel of een dipsaus met lente-ui.

Aardbeien

Laten we eerlijk zijn: de aardbei is de koningin onder het fruit. Helaas zijn aardbeien nauwelijks verkrijgbaar in de herfst en winter. Met aardbeien kun je heel veel kanten op. Ze zijn gezond, maar je kunt ook gezonde voedingsadviezen in de wind slaan en een lekkere aardbeienjam of kwarktaart maken. Aardbeien worden extra lekker met chocola of slagroom erbij en de harten van je gasten zal sneller gaan kloppen van deze combinatie. Ben je streng voor je zelf? Dan is een bak aardbeien ‘au naturel’ ook een lekkere traktatie en kun je er waterijsjes en smoothies mee maken, ook dit is een welkome verrassing voor je lentemenu.

voedingsadviezen

Asperges

Sommige mensen zijn er dol op, anderen kunnen de aanblik ervan niet uitstaan. Maar het valt niet te ontkennen dat asperges een van de gezondste groenten is die er is, en een geweldige aanvulling op elk dieet. Het foliumzuur in asperges helpt het cholesterolgehalte te verlagen en vermindert het risico op beroerte en hartziekten ontgiftende eigenschappen, bestrijden cellulitis, en bieden anti-depressiviteitseffecten: Dit is waarom ze een van de meest populaire groenten van de lente zijn, aangezien het de hoofdmoot kan zijn van vele recepten, van klassieke risotto tot quiches.

Lees ook:  Hoe maak je bouillon helder?

Kersen

Nog een vrucht die we de komende maanden vaker gaan zien is de kers. Kersen zijn een heerlijke vrucht die op veel verschillende manieren kan worden gegeten. Ze zijn verkrijgbaar in zowel zoete als zure variëteiten, en kunnen vers, gekookt of gedroogd worden gegeten. Kersen zijn een goede bron van vezels, vitamine C en kalium, en ze kunnen ook een aantal gezondheidsvoordelen hebben, waaronder het verminderen van het risico op hartaandoeningen.

voedingsadviezen

Voedingsadviezen voor tuinbonen

Tuinbonen zijn ook heel gezond, maar ze worden vaak over het hoofd gezien. Ze bevatten vitamine C, ijzer, calcium en magnesium. Je moet je wel even verdiepen in de manieren waarop je de tuinboon wilt gebruiken. Als je het eenmaal weet, zul je vaker tuinbonen willen kopen. Tuinbonen doen prima dienst als vleesvervanger, dus een geschikte groente als je volgens vegetarische voedingsadviezen wilt koken. Maak er bijvoorbeeld een tuinbonenburger van of verwerk ze in een risotto. Deze bonen zijn ook geschikt voor salades met kaas en bietjes. Ben je echt fan geworden van de tuinbonen? In veel supermarkt vind je ook ingevroren tuinbonen dus kun je ze ook buiten het seizoen eten.

Artisjokken

Artisjokken, een opmerkelijke groente die je dit voorjaar eens moet proberen. Artisjokken zitten vol vezels en bevatten weinig calorieën. - Artisjokken zijn een goede bron van vezels en anti-oxidanten. Artisjokken worden vaak gebruikt in de Mediterrane keuken en kan op een paar manieren bereid worden. Je kunt een artisjok in zijn geheel koken of alleen het artisjokhart. In dat laatste geval is de bereidingstijd iets korter. Wil je de smaak goed behouden? Dan kun je de artisjok ook stomen en dat duurt ongeveer een uur. Deze groente verdient een prominente plek op je bord; laat bijvoorbeeld vlees of aardappeltjes achterwege. Breng de artisjok op smaak met peper, zout en een beetje laurier of maak er knoflookmayonaise bij en deze lentegroente geeft je al een vol gevoel.

Lees ook:  Hoe kun je duurzaam koken?

voedingsadviezen

Over de auteur

Geboren in São Paulo, Brazilië, ontwikkelde ik al vroeg een passie voor de gastronomie van mijn thuisland. Op mijn twintigste begon ik zelfgemaakte gerechtjes te verkopen, wat mijn ambitie om de wereld van de gastronomie te verkennen verder aanwakkerde. Op mijn 22e verhuisde ik naar Nederland, waar ik niet alleen een nieuwe taal en cultuur leerde kennen, maar ook mijn vrouw, Sarah, ontmoette. Hier ontwikkelde ik mijn culinaire vaardigheden verder door deel te nemen aan kookcursussen, en werd ik een gepassioneerd gastronoom. Nu woon ik in Maastricht, waar ik geniet van het verkennen van de lokale eetcultuur en droom van het openen van een gastronomisch restaurant. Mijn reis is een getuigenis van de mogelijkheden die voor ons liggen als we onze passies durven najagen.

Gerelateerd

De ultieme foodie roadtrip: deze landen mag je niet missen

Zwangerschapsdiabetes: lekkere en makkelijke recepten

3x Gemakkelijke en gezonde recepten voor mensen met weinig mobiliteit of energie

3x Gezonde recepten die in 20 minuten klaar zijn

Restoranto R logo wit
© Restoranto - 2024
Made with
Web Wings