Wil jij met jouw restaurant website hoger in Google komen? Of wil jij meer gasten in jouw restaurant via Google? Dat kan.

Grote kans dat jij de trotse eigenaar bent van een goed restaurant en dus ook een leuke restaurant website.

Misschien heb je de website zelf gebouwd, heb je een kennis ingeschakeld of heb je het uitbesteed aan een professioneel bedrijf. Het kan allemaal. Daarnaast is de kans groot dat je website is gebouwd in WordPress.

Is dat niet het geval? Geen probleem, de meeste stappen zijn ook mogelijk op andere platformen. Het hebben van een WordPress website maakt het alleen iets makkelijker. Het enige wat je nodig hebt is toegang tot je restaurant website en een basiskennis van computers.

Mocht je dit artikel lezen en het niet begrijpen? Stuur dit dan door naar een van je medewerkers of stuur dan een mailtje naar info@restoranto.com en we helpen je met plezier verder.

Zit jouw restaurant óók vol tijdens dalmomenten?

Wat Je kunt doen om met jouw restaurant hoger in Google te komen.

 

 1. Zorg dat je website snel werkt

Het doel van Google is om de beste websites met de beste content te tonen aan mensen die dat op dat moment willen zien.

Een snel werkende website is cruciaal voor Google. Google waardeert haar websites op verschillende factoren zoals gebruikersgemak, de kwaliteit van de content en de snelheid. Hoe sneller je website, hoe hoger je in Google staat.

Daarnaast is een snelle restaurant  website ook fijn voor je bezoekers. Een snelle website, wie wil dat nou niet?

Je kunt de pagespeed tester van Google gebruiken om te kijken hoe snel je website is. Ook kun je zien waar de verbetermogelijkheden liggen.

Stap 1: Ga naar https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/

Stap 2: Bekijk je score
Stap 3: Kijk waar je verbeterpunten liggen
Stap 4: Ga met deze verbeterpunten aan de slag over overleg ze met je developer.

 2. Weet waar je bezoekers vandaan komen

Om hoger in Google te komen is het goed om jouw bezoekers te begrijpen.

 • Waar zoeken ze naar?
 • Welke pagina’s vinden ze interessant?
 • Waar komen ze vandaan?

Pas als je antwoord kunt geven op deze vragen ben je in staat om je website te optimaliseren voor Google. Gelukkig zijn er tools die jou hier bij kunnen helpen.   Google Analytics voor jouw restaurant website Stap 1: Ga naar http://analytics.google.com/ Stap 2: Log in met je Gmail account Stap 3: Meld je aan voor Google Analytics

Stap 4: Vul je gegevens in

Stap 5: Volg de gebruikersaanwijzingen van Google. Kom je er niet uit? Neem dan contact op met je developer of stuur een mailtje naar info@restoranto.com.

Stap 6: Is de installatie gelukt? Vanaf nu kun je in Google Analytics rondkijken en zien waar jouw bezoekers vandaan komen en wat ze op je website doen. We raden je aan om zo veel mogelijk rond te kijken en hier minstens een paar uur in rond te spelen. Op deze manier kom je al snel achter de vele mogelijkheden die Google Analytics je te bieden heeft.

Google Search Console Voor Restaurants

Je weet nu waar je bezoekers vandaan komen en wat ze op je website doen. Je weet alleen nog niet welke zoektermen ze gebruikt hebben om jouw website te vinden. Waar blinkt jouw restaurant en dus ook jouw website in uit?

Google heeft een tool ontwikkeld die jouw restaurant kan helpen om te kijken via welke zoekopdrachten ze je website hebben gevonden.

Stap 1: Ga naar https://www.google.com/webmasters/tools/

Stap 2: Log in met het Gmail account

Stap 3: Voeg jouw restaurant website toe

Stap 4: Activeer jouw restaurant website
Stap 5: Klik op Search Traffic en klik door op Search Analytics
Stap 6: Scroll naar beneden en kijk op welke zoektermen jouw restaurant website  gevonden wordt. Stap 7: Via de Google Search console kun je ook bekijken welke websites naar jou toe linken.

3. Bekijk waar anderen naar Googelen

Je weet nu via welke zoekopdrachten jouw restaurant website gevonden wordt, je weet alleen nog niet welke zoekopdrachten worden gebruikt om andere websites te vinden. Het wordt hoog tijd om te kijken waar mensen op zoeken en ze proberen naar jouw website te halen. Stap 1: Ga naar  https://adwords.google.com/KeywordPlanner Stap 2:  Log in met je Gmail account Stap 3: Klik op ‘Gegevens en trends met betrekking tot zoekvolume ontvangen’  

Stap 4: Vul wat zoekwoorden in die overeen komen met jouw restaurant. Heb jij een Italiaans restaurant in Rotterdam? Probeer dan de volgende zoekwoorden:
Stap 5: Bekijk de resultaten
Stap 6: Speel hier mee rond en vul meerdere keywords in. Op deze manier kom je er achter waar jouw gasten op zoeken. Schrijf deze termen op en gebruik ze bij de volgende stappen.
Stap 6: Speel hier mee rond en vul meerdere keywords in. Op deze manier kom je er achter waar jouw gasten op zoeken. Schrijf deze termen op en gebruik ze bij de volgende stappen.

Zit jouw restaurant óók vol tijdens dalmomenten?

4. Bekijk wat veel gedeeld wordt

Je hebt nu een idee wat voor mensen jouw restaurant website bezoeken, waar ze vandaan komen en wat ze doen. Ook weet je waar andere mensen op zoeken.
Dat is mooie data, maar we willen nu ook weten wat mensen vinden van deze websites. Delen ze veel content op social media? En op welke kanalen doen ze dit dan?

Buzzsumo heeft een tool ontwikkeld waarmee je kunt zien hoe vaak artikels van bepaalde websites gedeeld worden. Dit kun je bijvoorbeeld gebruiken om te kijken welke content op je eigen website veel gedeeld wordt, maar je kunt ook kijken wat er bij de concurrenten goed scoort.

Stap 1: Ga naar www.buzzsumo.com

Stap 2: Klik in de zoekbalk en vul de URL van je restaurant website in

Stap 3: Kijk wat scoort
Stap 4: Buzzsumo laat in eerste instantie slechts een aantal resultaten zien. Als je meer wilt zien zul je een gratis account moeten aanmaken. Wil je nog meer data, zoals de personen die de content gedeeld hebben zien? Dan zul je een betaald account moeten aanmaken.

Stap 5: Je kunt Buzzsumo ook gebruiken om woorden in te vullen. Wil je bijvoorbeeld weten wat populaire content is rondom Lasagna? Ga dan naar het invoerveld van Buzzsumo en vul dit in.

5. Kijk waar je concurrent op scoort

We hebben nu een idee welke content er van concurrerende restaurants gedeeld wordt. Nu wordt het tijd om te kijken via welke keywords deze restaurants bezoekers binnenhalen. Hiervoor gebruiken we wederom de Keyword Planner van Google. Stap 1: Ga weer naar de Keyword Planner van Google Analytics Stap 2: Klik op Nieuwe zoekwoorden zoeken met een woordgroep, website of categorie

Stap 3: Voer de URL van je concurrent in
Stap 4: Je ziet nu een kort overzicht. Om de volledige analyse te krijgen druk je rechtsboven op downloaden.
Stap 5: Druk op ‘bestand opslaan’
Stap 6: Bekijk waar ze op scoren
Je hebt nu een idee van de zoekopdrachten waarop jouw concurrenten bezoekers binnenhalen.

 6. Voeg keywords toe aan je restaurant website

In de stappen 2 t/m 5 hebben we geanalyseerd welke woorden belangrijk zijn voor jouw restaurant. Schrijf deze zogenoemde ‘keywords’ op een vel papier en leg deze naast je computer. We zullen deze nodig hebben om je website te optimaliseren voor Google.

Om je website te optimaliseren is het belangrijk dat alles binnen je website titels krijgt die gevonden kunnen worden door Google. Zorg ervoor dat het keywords zijn waar je op gevonden wilt worden. Loop één voor één de volgende aspecten van je website langs:

 • Titels (h1)
 • Subtitels (h2)
 • Teksten (p)

Geef deze nieuwe titels en verwerk daarin de keywords die je net hebt opgeschreven. Probeer de keywords zo veel mogelijk voor in de titel te plaatsen om op deze manier beter opgepikt te worden door Google.

Zorg ervoor dat je niet telkens dezelfde productbeschrijvingen gebruikt.

Stel dat je een aparte pagina op je website aanmaakt voor elk gerecht, dan is het slim om de volgende formule te gebruiken:

Paginanaam = Naam Gerecht – Categorie Gerecht | Hoofdingrediënten

 7. Voeg title- en metatags toe aan je website

Metatags zijn beschrijvingen van pagina’s op je website. Als je wel eens Google gebruikt heb je ze vast wel eens gezien.

Title Tag:         Restoranto on the App Store – Itunes – Apple Metatag:          Met de Restoranto app ontvang je last-minute aanbiedingen van restaurants bij jou in de buurt. Voor elke maaltijd die je boekt doneer je een … Google gebruikt deze tags om te bepalen waar een pagina over gaat. Ze zijn dus erg belangrijk als je wilt dat jouw restaurant goed gevonden wordt op Google. Hoe doe je dit? Yoast heeft een plugin voor WordPress ontwikkeld waar je de Title + Alt tags mee kunt aanpassen.

Stap 1 Ga naar https://wordpress.org/plugins/wordpress-seo/

Stap 2: Download de Yoast SEO plugin

Stap 3: Installeer en activeer de plugin

Als je dit in je sidebar ziet staan betekent dat de Yoast SEO plugin klaar voor gebruik is Stap 4: Ga naar je pages
Stap 5: Open al je pagina’s in een nieuw tabblad en klik op bewerken Stap 6: Scrol naar beneden en klik op ‘edit snippet’
Stap 7:  Vul een gepaste title tag, meta tag en keyword in. Houd bij het invullen rekening met de keywords die je op je papier hebt geschreven.

8. Schrijf blogs met zoekwoorden waar je op gevonden wilt worden

Je hebt zojuist geleerd dat je je website moet updaten met de door jou gekozen keywords. Naast het updaten van je pagina’s is het goed om nieuwe content toe te voegen. Het schrijven van blogs is de ideale oplossing. Let bij het schrijven van de blogs op de volgende dingen:

 • Zorg dat het een leuke blog is die jouw bezoekers kunnen waarderen
 • Verwerk de door jouw gekozen keywords in je blog
 • Zet je keywords vooraan in je blog
 • Zet je keywords zo veel mogelijk in H1, H2 of dikgedrukt (Let op: Per pagina mag je slechts één h1 en één h2 gebruiken)
 • Maak de blogs niet te kort, probeer blogs van minstens 500 woorden te schrijven.

 9. Zorg dat je website mobiel beschikbaar is

Het hebben van een mobiele website is cruciaal voor het hebben van een goed scorende website op Google. Test allereerst even of je huidige website mobiel goed werkt: Stap 1: Ga naar https://search.google.com/test/mobile-friendly Stap 2: Vul jouw website in Stap 3: Bekijk jouw score

Stap 4: Is jouw website niet mobile-friendly? Lees dan dit artikel of ga in gesprek met je developer.

10. Maak een sitemap voor jouw restaurant

Een sitemap is een soort inhoudsopgave van jouw restaurant website. Het is een pagina op je website die normale bezoekers over het algemeen niet te zien krijgen, maar Google wel. Door een sitemap voor jouw website aan te maken is het voor Google makkelijker om jouw pagina’s te indexeren en op deze manier een idee te krijgen van wat er op jouw website gaande is. Hoe makkelijker we het maken voor Google, hoe hoger jouw restaurant in Google zal komen te staan.

Stap 1: Ga naar https://wordpress.org/plugins/google-sitemap-generator/

Stap 2: Download de Sitemap Generator plugin

Stap 3: Installeer en activeer de plugin

Stap 4: Volg de instructies. Dit hoort binnen 2 minuten geregeld te zijn.

11. Creëer klikbare titels

Je restaurant staat hoog in Google. Maar wat nu? Je wilt nu ook dat mensen op jouw website klikken. Dit doe je door klikbare titels te maken. Je moet de bezoeker het gevoel geven dat hij bij jou de juiste informatie gaat vinden. Hier zijn een paar trucjes voor:

 • Geef duidelijk aan waar de pagina over gaat

Voorbeeld: Hier Vind Je De 8 Lekkerste Recepten Met Verse Avocado’s

 • Maak je titels in hoofdletters

Maak niet alle letters in hoofdletters, maar alleen de eerste letter van elk woord. Zie bovenstaand voorbeeld.

 • Voeg getallen toe aan je titel

Het is wetenschappelijk bewezen dat mensen graag klikken op titels met een getal er in. Zie bovenstaand voorbeeld.

 • Geef in je meta-tag aan wat de voordelen voor ge gebruiker zullen zijn als hij op jouw website klikt

Voorbeeld: Bekijk deze 8 recepten en verbaas jouw vrienden met de meest heerlijke avocado gerechten!

 12. Gebruik relevante video’s en foto’s

Google waardeert pagina’s met relevante media hoger dan pagina’s zonder relevante media. Probeer bij elke blogpost tenminste 3 afbeeldingen te zoeken en waar mogelijk ook een video.

13. Registreer je restaurant bij google

Registreer jouw restaurant bij Google om beter gevonden te worden door mensen bij jou in de buurt. Stap 1: Ga naar https://www.google.nl/business/ Stap 2: Log in met je Gmail account Stap 3: Vul je gegevens in Stap 4: Verifieer je restaurant. Je ontvangt nu een brief met een bevestigingscode. Vul deze in op de aangegeven pagina en je restaurant is nu officieel bij Google geregistreerd.

14. Laat je bezoekers reageren

Google support gesprekken op de website van jouw restaurant. Je kunt dit aanmoedigen door comments op jouw website toe te staan. Vraag vervolgens bij elke blog aan jouw bezoekers om te reageren met wat ze er van vonden.

15. Voeg een ‘aangeraden voor jou’ box toe

Google waardeert jouw restaurant hoger als er veel links naar jouw website gaan. Dit hoeven niet alleen links van andere websites te zijn, dit kunnen ook links vanuit je eigen website zijn. Maak hier slim gebruik van door een ‘aangeraden voor jou’ box toe te voegen. Stap 1: Ga naar https://wordpress.org/plugins/yet-another-related-posts-plugin/

Stap 2: Download de plugin Stap 3: Installeer en activeer de plugin Stap 4: Volg de instructies

Zit jouw restaurant óók vol tijdens dalmomenten?

16. Maak normale zinnen van je URL’s

Heb je wel eens gelet op de URL’s die je ziet als je aan het surfen bent? Vaak zie je pagina’s zoals: website.nl/34934+3423?=html4/432/auto. Dit is een gemiste kans! Alhoewel het er niet alleen raar uit ziet, is het ook nog eens slecht voor je Google Rankings. In wordpress kun je eenvoudig de structuur van je URL’s aanpassen. Stap 1: Ga naar je wordpress dashboard, klik op settings en op permalinks Stap 2: Stel je permalinks in op Post Name. Stap 3: Zorg ervoor dat al je pagina’s goede titels hebben.

17. Voeg Alt-tags toe aan je afbeeldingen

Je hebt je title-tags en je meta-tags geoptimaliseerd. Het is tijd om ook de afbeeldingen van je restaurant te optimaliseren. Stap 1: Ga naar je WordPress dashboard en klik op Media en dan op Library

Stap 2: Open al je afbeeldingen in een nieuw tabblad

Stap 3: Voeg een title, alt tekst en een description toe

Stap 4: Doe dit voor al je afbeeldingen

18. Voeg rich snippets toe aan je website

Een snippet is een stukje informatie dat wordt geleverd aan een zoekmachine of aan Facebook. Het zorgt ervoor dat je content op een visuele tevoorschijn in de zoekmachines. Hierbij moet je denken aan plaatjes, ratings of andere extra’s.

Stap 1: Ga naar https://wordpress.org/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/

Stap 2: Download de plugin

Stap 3: Installeer en activeer de plugin

Stap 4: Volg de instructies

19. Verwijder spam comments

Alhoewel de meeste comment systemen automatische spambots tegengaan, wil het nog wel eens zo zijn dat er een spam comment onderaan je blog belandt. Om je websites netjes te houden is het verstandig om eens in de zo veel tijd je website langs te lopen en op zoek te gaan naar spam comments.

20. Zet je bezoekers aan tot delen

Google ziet het als een goed teken als jouw website veel wordt gedeeld op social media. Blijkbaar vinden je bezoekers je content zo interessant of leuk dat ze het met hun vrienden willen delen. Als Google dit door heeft plaatst het je automatisch hoger in de rankings. Stimuleer het aantal keren dat je gedeeld worden door floating share buttons op je website te plaatsen. Stap 1: Ga naar https://wordpress.org/plugins/social-warfare/ Stap 2: Download de plugin Stap 3: Installeer en activeer de plugin Stap 4: Volg de instructies Stap 5: Refereer aan het einde van je blog naar de floating share buttons en vraag je bezoekers om je pagina te delen.

Zit jouw restaurant óók vol tijdens dalmomenten?

21. Link artikels intern

Naast het hebben van een ‘aangeraden voor jou’ box is het goed om je blogs op meerdere manieren naar elkaar te laten linken. Dit kun je doen door in blogs naar andere blogs te refereren. Voorbeeld: Ik schrijf een blog over de meest heerlijke gerechten met Avocado’s, maar in dit artikel leg ik uit waar de avocado vandaan komt. Lees trouwens ook even dit artikel over de top 10 landen waar de meeste avocado’s gegeten worden.

22. Kijk hoe goed jouw SEO is ingesteld

 Je hebt alle stappen uitgevoerd, nu is het tijd om te kijken waar nog meer winst te behalen valt. Omdat dit voor elke website anders zal zijn is er een tool ontwikkeld die jou hier bij kan helpen. Stap 1: Ga naar http://neilpatel.com/seo-analyzer/

Stap 2: Vul jouw URL in Stap 3: Bekijk het rapport Stap 4: Verbeter de aandachtspunten zelf, of in overleg met je developer. Kom je er niet uit? Stuur dan een mailtje naar info@restoranto.com en we helpen je op weg.

Dit waren 22 tips voor jouw restaurant website

Conclusie

Met jouw restaurant hoger in Google komen is veel werk. We hadden je graag verteld dat het een kwestie is van een simpele truc, maar dat is helaas (niet meer) het geval. Zoekmachines worden slimmer en vragen steeds meer van website-eigenaren. Alhoewel het veel werk is, levert het ook zeker veel op. Enkele websites die actief met bovenstaande stappen aan de slag zijn gegaan zagen het aantal bezoekers binnen enkele maanden met 500% stijgen. Heb je hulp nodig bij het bijwerken van je website, of kom je er helemaal niet meer uit? Stuur ons dan een mailtje op info@restoranto.com en we helpen je op weg.

Zit jouw restaurant óók vol tijdens dalmomenten?

Vond je dit een interessant artikel? Deel het via onderstaande knoppen met collega’s! Wil jij weten hoe Restoranto jouw restaurant kan laten groeien? Klik dan hier.

Leuk! Wie ben je?

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!