Wat is restaurant promotie via BN’ers (influencers)? Hoe werkt het? En heeft het überhaupt wel zin? Bloggers, vloggers, BN’ers. In principe kunnen ze allemaal worden samengevat onder influencers. Maar wat is een influencer? Een influencer is iemand met een grote hoeveelheid volgers, meestal online. Influencers kunnen veel mensen bereiken en kunnen daarom veel voor jouw restaurant betekenen. Hoe vind je een influencer? Wat doe je met een influencer? We leggen het je allemaal uit. Laten we beginnen bij het begin.

 1. Zoek de juiste influencer voor jouw restaurant promotie

Er is niet één juiste manier om een influencer te vinden. Misschien heb je al wel iemand in gedachten, of misschien heb je geen idee waar je moet beginnen. Een effectieve tactiek om de juiste influencer te vinden is het bekijken van grote accounts in jouw regio. Bijvoorbeeld: Je bent op zoek naar een influencer voor jouw Italiaanse restaurant in Rotterdam.

Stap 1: Zoek grote Instagram/Twitter accounts in Rotterdam zoals RotterdamNieuws, Rijnmond etc.

Stap 2: Bekijk welke accounts deze grote accounts volgen

Stap 3: Open deze accounts naast elkaar en kijk naar de hoeveelheid volgers

Vaak volgen dit soort toonaangevende accounts slechts een handvol mensen. Je kunt er vanuit gaan de accounts die ze volgen dus accounts zijn van soortgelijke grootte.

Over het algemeen is jouw zoektocht in te delen in twee categorieën.  

a) Een influencer met volgers uit jouw stad Is jouw restaurant gevestigd in Rotterdam? Dan is het interessant om een influencer uit Rotterdam te zoeken. Deze influencer hoeft niet eens per sé actief te zijn in de food sector. Puur het feit dat zijn volgers allemaal uit jouw stad komen maakt hem al interessant voor jouw restaurant.

b) Een influencer met volgers geïnteresseerd in jouw keuken Heb je een Italiaans restaurant? Dan is een bekende Nederlands-Italiaanse foodblogger influencer interessant voor jouw marketing.

Als deze influencer niet uit jouw stad komt betekent dit dat zijn volgers waarschijnlijk voor het grote deel ook niet uit jouw stad komen. In dit geval moet je er dus vanuit gaan dat deze influencer meer volgers nodig heeft om impact te kunnen maken in jouw stad.

Het voordeel van een influencer die actief is in jouw sector is dat hij of zij een stuk meer geloofwaardigheid aan jouw restaurant toevoegt en hiermee ook beter in staat is om gasten naar jouw restaurant te sturen.

Zit jouw restaurant óók vol tijdens dalmomenten?

2. Kom in contact met de influencer

De makkelijkste manier om een influencer te benaderen is om hem een bericht te sturen via Facebook of Instagram. Sommige influencers hebben zelfs een zakelijk e-mailadres op hun account staan. In dat geval gebruik je dat e-mailadres. Het feit dat de influencer een e-mailadres op zijn account heeft staan betekent dat hij ervaring heeft met betaalde promoties. De kwaliteit van je promotie zal dus beter zijn, maar je zal er waarschijnlijk wel (meer) voor moeten betalen.

 3. Maak een deal met de influencer

Er zijn verschillende mogelijkheden wat betreft het samenwerken met een influencer.

  1. a) Adverteren

Je kunt de influencer aanbieden om jouw restaurant te promoten in ruil voor een betaling. Dit is niet ongebruikelijk, maar wij hebben de voorkeur voor optie b.

  1. b) Nodig ze uit om een nieuwe maaltijd te proeven

Over het algemeen is hier de ongeschreven regel dat de maaltijd gratis is, in ruil voor een foto op Instagram/Facebook. ‘Grote’ influencers met veel volgers kunnen soms vragen om een betaling, dit is echter niet noodzakelijk.

 4. Bemoei je niet met de inhoud van de content

De ervaring leert dat het beter is om je niet met de inhoud van de foto/video/blog te bemoeien. De meeste influencers hechten veel waarde aan hun vrijheid en vinden het niet fijn als iemand zegt wat ze moeten doen. Om jouw restaurant promotie tot een succes maken is het belangrijk de influencer de ruimte te geven. Laat een influencer zijn/haar gang gaan voor een optimaal resultaat. Dit bevordert niet alleen de ‘natuurlijke’ uitstraling van de post op social media, het bevordert ook nog eens je relatie met de influencer. Met een beetje geluk wordt de influencer jouw nieuwe vaste gast.

5. Meet het resultaat van de influencer

De impact van de ene influencer kan veel groter zijn dan die van de andere. Om rekening te houden met toekomstige samenwerkingen is het verstandig om te meten wat het resultaat is van de samenwerking. Het resultaat is op meerdere manieren te meten:

  • Het aantal likes op de post
  • Het aantal comments op de post
  • Het aantal mensen wat je website bezoekt via de influencer (dit kun je meten in Google Analytics)
  • Het aantal mensen wat dat specifiek gepromote gerecht bestelt, bovenop de normale bestellingen

Conclusie: Restaurant promotie via influencers kan erg effectief zijn

Maak gebruik van influencers voor jouw restaurant promotie. Het kost weinig, heeft veel impact en is daarnaast ook gewoon heel erg leuk. Je komt in contact met leuke nieuwe mensen en genereert extra omzet. Hou je aan het stappenplan zoals beschreven hierboven en wie weet verwelkom jij komende week de eerste gasten die via een influencer jouw restaurant hebben gevonden.

Zit jouw restaurant óók vol tijdens dalmomenten?

Vond je dit een interessant artikel? Deel het via onderstaande knoppen met collega’s! Wil jij weten hoe Restoranto jouw restaurant kan laten groeien? Klik dan hier.

Leuk! Wie ben je?

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!