Een restaurant nieuwsbrief. Wat is het? Hoe werkt het? En levert dat iets op?

Maakt jouw restaurant al gebruik van Facebook, Twitter, Instagram en Pinterest? Geweldig!

Nu is het tijd om het af te maken en voor de mokerslag te gaan: E-mailmarketing.

Het verzenden van e-mails lijkt misschien outdated, maar niets is minder waar. E-mails krijgen nog steeds hoge openingspercentages en krijgen veel meer aandacht dan posts op social media.

De gemiddelde Nederlander checkt zijn of haar e-mail meerdere keren per dag. Hier kan jij gebruik van maken. Door gebruik te maken van gratis e-mail programma’s ben je in staat met weinig moeite een grote groep mensen te bereiken.

Ben je er klaar voor? Maak gebruik van de volgende 6 stappen en wordt een e-mailmarketing expert voor jouw restaurant:

Zit jouw restaurant óók vol tijdens dalmomenten?

1. Verzamel e-mailadressen

a) Verzamel e-mailadressen van bestaande gasten

Wees hier creatief in. Dit kan bijvoorbeeld door geprinte kaartjes neer te leggen bij de rekening. Op deze geprinte kaartjes staat een veld waar je gasten hun e-mailadres kunnen invullen om kans te maken op een gratis diner voor twee.

b) Verzamel e-mailadressen van websitebezoekers

Maak gebruik van een pop-up die jouw websitebezoekers vraagt om hun e-mailadres in te vullen.

c) Bij bestellingen

Bestellingen die digitaal binnenkomen worden vaak gekoppeld aan een e-mailadres. Gebruik deze adressen en voeg ze toe aan je e-maillijst.

d) Via reserveringssystemen

Sommige reserveringssystemen staan je restaurant toe om de e-mailadressen van de reserveringen te gebruiken. Je moet even bij jouw reserveringssysteem nagaan of dat ook bij jou het geval is. Kan dit? Mooi, voeg deze e-mailadressen toe aan jouw e-maillijst.

 

2. Maak een gratis account om de nieuwsbrief van jouw restaurant te versturen

Ga naar de website van Mailchimp en maak een gratis account.

 

3. Maak een standaard template voor je nieuwsbrief

a) Klik bovenaan op templates

b) Klik rechtsboven op ‘create template’
c) Kies een template, bewerk en sla deze op.

Dingen die je in je template wilt zetten:

  • Je adres
  • Je website
  • Je telefoonnummer

4. Begin met het maken van je nieuwsbrief

Je hebt een template gemaakt en hebt deze opgeslagen. Vanaf nu is het tijd om je eerste echte restaurant nieuwsbrief te maken.

a) Ga terug naar je hoofdmenu en klik op ‘Campaigns’.

b) Klik rechtsboven op ‘Create Campaign’. Zoek vervolgens het template det je gemaakt hebt en begin hierin met schrijven.
c) Nadat je je tekst geschreven vraagt Mailchimp je om een lijst te kiezen. Deze lijst bestaat uit de e-mailadressen die je tot nu toe verzamelt hebt. Je kunt deze handmatig invoeren of deze via een Excel bestand uploaden.

Heb je hier problemen mee, of kom je er niet uit? Raadpleeg dan de FAQ pagina van Mailchimp of stuur ons een mailtje via info@restoranto.com, we helpen je graag!

5. Ideëen voor nieuwsbrieven

Je weet nu hoe je een restaurant nieuwsbrief stuurt, maar wat moet er nou instaan? Wij hebben een lijstje voor je opgesteld dat je voor inspiratie kan gebruiken:

a) Ontmoet de chef: Wie is de man/vrouw die jouw eten maakt?
b) Leuke anekdotes over (het ontstaan van) jouw restaurant
c) Leuke recepten
d) Vertel over het ontstaan van een nieuw recept
e) Schrijf een leuk verhaal over de werknemer van de maand

 

6. Geef, Geef, Geef, Geef, Vraag.

Veel ondernemers maken de fout om hun nieuwsbrief te ‘misbruiken’. Ze maken er spammy e-mails van die eigenlijk maar op één ding gericht zijn: verkopen.

Voorkom deze fout. Natuurlijk mag je af en toe een leuke actie mailen of per e-mail vragen of je gasten het leuk vinden om weer een keer terug te komen. Doe het echter met mate.

Om er voor te zorgen dat je gasten niet ‘overwhelmed’ worden met jouw e-mails raden wij je de volgende verhouding aan. Voor elke 4 e-mails waarin je iets ‘geeft’ mag je 1 e-mail sturen waarin je iets ‘vraagt’.

Met ‘geven’ bedoelen we: Het delen van een leuk verhaal, recept of tips & tricks.

Met ‘vragen’ bedoelen we: Het delen van kortingsacties of andere vormen van verkoop.

Maak slim gebruik van e-mail voor jouw restaurant

Het idee van deze nieuwsbrieven is niet om jouw gasten te ‘pushen’ om naar jouw restaurant te komen. Het idee is om gasten jouw restaurant te leren kennen. Op deze manier ontstaat er een band en zullen gasten het gevoel krijgen dat ze jou kennen.

Wat doe je met mensen die je kent? Juist, die zoek je op. Zorg ervoor dat je gasten jou en je restaurant echt leren kennen en het worden vanzelf vaste gasten.

Conclusie: Gebruik e-mail marketing voor jouw restaurant

E-mail is een handige en goedkope manier om in contact te komen met jouw gasten. Door persoonlijke verhalen te delen creëer je een band met je gasten en zorg je ervoor dat ze weer terugkomen.  Focus je op het delen van leuke verhalen, tips & tricks en recepten en dan komen de sales vanzelf wel.

Zit jouw restaurant óók vol tijdens dalmomenten?

Vond je dit een interessant artikel? Deel het via onderstaande knoppen met collega’s! Wil jij weten hoe Restoranto jouw restaurant kan laten groeien? Klik dan hier.

Leuk! Wie ben je?

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!