Hoe trek je meer gasten?’ Voor veel eigenaren van restaurants is het een terugkerende vraag. Op ons blog schrijven we er vaak over. meer gasten naar jouw restaurant trekken is natuurlijk ontzettend belangrijk!

Vandaag een artikel over A/B tests als middel om meer restaurant gasten te trekken.

Wat is A/B testen en kan ik het gebruiken voor mijn restaurant?

A/B testen, ook wel split-testen, wordt veel gebruikt door online marketeers. Het is een manier van onderzoeken waarmee je erachter kan komen wat het beste werkt. We leggen het je uit aan de hand van een voorbeeld:

Een autoverkoper is op zoek naar een auto die zo veel mogelijk verkoopt. Om erachter te komen wat voor auto beter verkoopt, besluit hij om twee auto’s te kopen: een rode en een zwarte.

Al gauw komt hij erachter dat de zwarte auto stukken sneller verkoopt. In de eerste week verkoopt hij er 5, terwijl er maar 2 rode gekocht worden.

De autoverkoper is blij, maar eindelijk zou hij 20 auto’s per week willen verkopen. Hij besluit een zwarte auto met open dak aan te schaffen en die te vergelijken met de zwarte auto’s met gesloten dak die hij al had.

Na een week heeft hij opnieuw 5 auto’s met gesloten dak verkocht, maar van de auto’s met open dak verkocht heeft hij er maar liefst 9 verkocht.

De autoverkoper gaat verder en besluit om nu een zwarte auto met open dak en glimmende velgen te verkopen, en deze te testen tegenover de zwarte auto met open dak en normale velgen.

Dit is hoe A/B testen werkt. De autoverkoper blijft net zo lang 2 varianten met elkaar vergelijken tot hij ‘de perfecte auto’ heeft gevonden.

Meer restaurant gasten trekken? Gebruik dan onderstaande tips voor jouw restaurant.

Jouw restaurant óók vol tijdens dalmomenten?

Gebruik voor jouw restaurant methodes van de grootste bedrijven

Grote bedrijven maken op grote schaal gebruik van online A/B tests. Webshops zoals Bol.com en Coolblue zijn continue bezig met het optimaliseren van hun website. Op dagelijkse basis testen ze dingen zoals:

 • Kleur van de afrekenknop
 • Lettertype van de productomschrijving
 • De naam van het product

Door op deze manier te blijven testen wordt de zogenaamde conversieratio (het aantal verkopen  per aantal bezoekers) verhoogd en maken ze meer omzet.

Gebruik deze technieken om meer gasten naar jouwrestaurant te trekken

Theoretisch gezien kan je alles wat je maar kunt bedenken A/B testen. Je zou kunnen testen of mensen meer fooi geven als ze 1 pepermuntje krijgen, of als ze er 5 krijgen. Om je op weg te helpen geven we je wat voorbeelden om mee aan de slag te gaan:

a) Prijzen op de menukaart

Kijk eens wat er gebeurt als je de prijzen op de menukaart met 10% verhoogt (of 10% verlaagt). Doe dit een week lang en vergelijk het met de week waarin je de normale prijzen had. Steeg de omzet?

b) Slogan

Verander de slogan van je restaurant op je reclameborden, website en social media kanalen. Test dit voor een week. Steeg het aantal bezoekers?

c) Design Menukaart

Jouw restaurant heeft waarschijnlijk een aantal gerechten die je meer winst opleveren dan anderen. Probeer het design van je menukaart eens zo in te richten dat de focus ligt op deze gerechten. Een aantal manieren hoe je deze gerechten kunt laten opvallen:

 • Groter lettertype
 • Dikgedrukte letters
 • Een gekleurde box er omheen

Test dit voor een week. Steeg het aantal bestellingen van deze gerechten? Steeg je omzet?

d) Gerechten

Pak dezelfde groep gerechten die je bij stap c hebt gebruikt. Speel eens met de naam en omschrijving van deze gerechten. Verandert het aantal keer dat deze gerechten besteld wordt?

e) Extra bestellingen

Als je gasten hun voorgerecht en hoofdgerecht op hebben is het moment aangebroken om te kijken hoeveel er nog bijbesteld zal worden. Idealiter bestellen ze nog een borrel, een dessert en een kop koffie.

Probeer je personeel te instrueren om eens te testen op welke manier ze het dessert aanbieden.

Een aantal mogelijkheden:

 • Mag ik u nog laten zien wat voor heerlijks we op de dessertkaart hebben staan?
 • Wilt u nog een kijkje nemen in onze heerlijke dessertkaart?
 • Heeft u nog zin in iets lekkers?

Probeer deze zinnen een week lang en kijk wat er gebeurt.

Zit jouw restaurant óók vol tijdens dalmomenten?

Nu is het jouw beurt: trek meer gasten naar jouw restaurant gasten met A/B tests

Maar hoe doe je dit? Je weet nu een aantal variabelen die je kunt gaan testen, maar je weet van sommigen nog niet hoe.

A/B testen kan op twee manieren, online en offline. Hoewel de meest eenvoudige manier van A/B testen online is offline ook zeker mogelijk.

 

Hoe jouw restaurant online meer gasten trekt met A/B tests

 1. Website

De genoemde onderwerpen zijn allemaal eenvoudig te testen op je eigen website. Om A/B tests uit te voeren op je website heb je een koppeling nodig met Google Analytics. A/B testen op je website vraagt een basiskennis van programmeren. Vandaar dat we hier een korte uitleg geven over hoe je dit instelt. Wil je hier meer over weten? Stuur ons dan een mailtje op info@restoranto.com of vraag het aan je developer.

Hier volgt een korte uitleg over hoe je A/B tests instelt bij Google Analytics.

Stap 1: Stel doelen in

Stap 2: Stel een Google Experiment in

Stap 3: Vergelijk de resultaten voor de verschillende varianten

 

 1. Menukaart online

Meer restaurant gasten trekken kan ook door het  publiceren van je menukaart. Als je je menukaart op je website hebt geplaatst kun je testen hoeveel reserveringen uit deze pagina voortkomen. Gebruik opnieuw Google Analytics en kijk welke menukaart meer reserveringsaanvragen krijgt.

 

 1. Nieuwsbrief

Als je een nieuwsbrief verstuurd, kun je via Mailchimp eenvoudig A/B tests uitvoeren. Je kunt bijvoorbeeld kijken welk onderwerp of welke tekst meer clicks oplevert naar je website.

4. Facebook Advertenties

AAls je voor je restaurant meer gasten wil trekken is adverteren via Facebook een interessante optie. Facebook biedt automatisch de optie om A/B tests uit te voeren bij het maken van een online advertentie.

Hoe jij offline meer restaurant gasten trekt met A/B tests

 

 1. Flyers

Deel je wel eens flyers uit? En wil je weten wat voor soort flyer nou echt gasten naar je restaurant trekt? Maak twee of meerdere flyers en deel deze uit in de stad. Zet op je flyer dat gasten de flyer kunnen inleveren in ruil voor een gratis welkomstdrankje. Doe dit voor een of enkele weken en kijk na afloop welke flyer het meest ingeleverd is.  Dit is de beste flyer.

 1. Menukaart

Zoals eerder beschreven (bij ‘Design Menukaart’): Maak twee of meer verschillende menukaarten en kijk welke de beste resultaten oplevert. Kijk na een week welke menukaart de hoogste omzet oplevert.

 1. Krijtbord

Heb je een krijtbord binnen of buiten je restaurant staan? Test wat voor soort krijtbord meer gasten naar binnen krijgt. Een grappige spreuk? Een aanbieding voor je dagschotel? Een weetje over je restaurant?

 1. Cadeautjes

Meer gasten trekken voor je restaurant  wordt makkelijker wanneer je kleine cadeautjes weggeeft. Geef je gasten vlak voor ze afrekenen nog iets kleins. Een snoepje, een borrel of een pen met jouw logo er op, het kan allemaal. Kijk of je fooi stijgt en of meer mensen op korte termijn weer terugkomen.

 1. Gesprek met gasten

Zoals eerder besproken is het goed om met je gasten in gesprek te gaan. Test eens wat verschillende gespreksstijlen en kijk of je gasten meer gaan bestellen en hogere fooien geven. Dingen die je kunt testen:

 • Uitgebreid vragen hoe het met ze gaat
 • Uitgebreid vragen wat ze van de smaken vinden
 • Een kort gesprek waarin je vertelt wat de special van de dag is

Zo zijn er nog veel varianten te bedenken. Probeer verschillende gespreksstijlen en kijk waar je gasten het beste op reageren.

 

Nog een ding voor dat je gaat A/B testen

Een grote valkuil bij het A/B testen is dat je teveel dingen tegelijkertijd test. Als je binnen één week je krijtbord, je gespreksstijl en je kaart test, weet je aan het einde van de week niet waar de stijging of daling van de omzet vandaan komt.

Test elke week maximaal één variabel uit en ga de week erna over op een nieuwe variabel, of test dezelfde variabelen met andere varianten. Op deze manier minimaliseer je de kans op verkeerde conclusies en wordt meer gasten voor je restaurant trekken een eitje.

 

Conclusie

A/B testen is een krachtige techniek om erachter te komen wat werkt voor jouw restaurant. Het kost je niets en kan je omzet dankzij een aantal kleine aanpassingen flink laten stijgen.

Zit jouw restaurant óók vol tijdens dalmomenten?

Vond je dit een interessant artikel? Deel het via onderstaande knoppen met collega’s! Wil jij weten hoe Restoranto jouw restaurant kan laten groeien? Klik dan hier.

Leuk! Wie ben je?

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!