Meer vaste gasten in jouw restaurant. Hoe krijg je dat voor elkaar?

Ieder restaurant is gebaat bij vaste gasten. Vaste gasten zullen misschien niet de ‘big spenders’ zijn die de ene na de andere fles dure wijn opentrekken, maar onderaan de streep zijn ze degenen die flink aan de omzet bijdragen.

Daarnaast zijn vaste gasten vaak trots op het feit dat ze ‘vaste gast’ zijn. Ze zorgen voor veel mond tot mond reclame en brengen hiermee nieuwe gasten naar jouw restaurant.

Redenen genoeg om al jouw gasten om te toveren tot vaste gasten. Maar hoe doe je dat? Eigenlijk valt dit samen te vatten in 2 woorden: Persoonlijk & Verrassen.

Iedereen vind het fijn om als mens behandeld te worden en dus persoonlijk te worden aangesproken. Maak hier gebruik van en behandel je gasten niet als ‘Gast 117’.

 1. Maak een praatje

Probeer een persoonlijk praatje te maken bij iedere tafel. Altijd. Het kost je misschien wat tijd, maar het levert je ook wat op.

Peil wel even of er behoefte is vanuit de gast. Een groep van twee zal hier meer voor open staan dan een grote groep.

Jouw restaurant óók vol tijdens dalmomenten?

 2. Zorg voor een extra verassing

Iedereen houdt van cadeautjes. Zeker als het onverwacht is.

Heb je een leuk gesprek gehad met een tafel en zou je ze graag als vaste gasten terug zien in jouw restaurant? Verras ze dan met een gratis amuse of een borrel.

Het kost je weinig en het maakt een grote indruk. Niet alleen is de kans dat deze gasten ooit nog terugkomen vele malen groter, je zal de kosten van je ‘investering’ al direct terugzien in je fooi.

 

3. Zorg dat je eigen personeel tevreden is

Vrolijk personeel is cruciaal voor een goede sfeer. Zorg ervoor dat je personeel tevreden is en het straalt direct af op je gasten. Iedereen gaat met een vrolijk gevoel weer naar huis en voor je het weet zie je ze de week erna terug in je restaurant.

4. Zet fouten om in kansen

Overal gaat wel eens iets fout.

  • Je hebt teveel reserveringen aangenomen
  • Een reservering is niet goed opgeschreven
  • Je chef is vergeten rekening te houden met een allergie

Dit is vervelend, maar het kan gebeuren.

Als een fout zich voordoet, is dat het ideale moment om een ‘verhaal’ te creëren. Biedt de gasten persoonlijk je excuses aan en geef ze iets om het ongemak te verzachten.

Moeten je gasten 30 minuten langer wachten om aan tafel te mogen? Geef ze een glas wijn met een kaasplankje. Op deze manier maak je van een  slechte ervaring een goede ervaring:

Er was iets fout gegaan met onze reservering, maar toen kwam de eigenaar zijn excuses aanbieden. Hij gaf ons twee glazen heerlijke wijn met een kaasplankje voor het ongemak. Echt ontzettend aardig’.

 5. Noem gasten bij hun voornaam

Dit zal voor de een wat moeilijker zijn dan voor de ander. Heb jij het talent om makkelijk namen te kunnen onthouden? Fantastisch. Heb je dat niet? Dan kan je altijd nog gebruik maken van stap 6.

6. Personaliseer je nieuwsbrief

Via Mailchimp kun je een nieuwsbrief personaliseren. Op deze manier geef je je gasten het gevoel alsof je de e-mail rechtstreeks naar hem of haar stuurt. Want wat leest fijner?

Hallo,

Leuk dat je onze nieuwsbrief leest!

Óf:

Beste Theo,

Leuk dat je onze nieuwsbrief leest!

Personaliseer je nieuwsbrief en je creëert een band met je gasten zonder dat je hier één op één gesprekken voor hoeft aan te gaan

 7.  Stuur verjaardagskaarten of e-mails

Als je echt fanatiek bent stuur je al je gasten een kaart voor hun verjaardag. Dit kan wel erg veel werk worden, dus misschien is het beter om dit de automatiseren.

Met Mailchimp kun je automatisch een felicitatie e-mail sturen naar je gasten. Je kunt je gasten feliciteren en als cadeau een gratis cocktail voor de hele tafel aanbieden. Bekijk hier hoe je dit eenvoudig instelt via Mailchimp

 

 8. Organiseer een exclusief evenement voor je vaste gasten

Beloon je vaste gasten met een exclusief evenement. Op deze manier bedank je je gasten voor hun vertrouwen in jou en je restaurant. Daarnaast creëer je een community waardoor je vaste gasten nóg vaker langskomen. Enkele voorbeelden van evenementen die je speciaal voor je vaste gasten kunt organiseren:

  • Bierproeverij
  • Wijnproeverij
  • Livemuziek
  • Stand-up comedy

Wat voor evenement je wil organiseren hangt natuurlijk erg af van jouw restaurant en je doelgroep. Bedenk iets wat past bij je restaurant en je vaste gasten zullen dankbaar zijn voor de moeite die je hebt gedaan.

9. Communiceer met jouw gasten via Restoranto

Via de Restoranto app ben je als restaurant in staat om push notificaties te sturen naar gasten die eerder bij jou hebben gegeten. Dit werkt in de vorm van een deal: Geef iets extra’s of een biedt een kleine korting aan gasten die eerder bij jou hebben gegeten.

Als het mee zit zijn ze in de buurt en komen ze die dag nog bij jou eten.

 

Hebben ze die dag geen tijd of zijn ze tot laat op werk?

 

Geeft niets!  Dankzij dit push bericht is jouw restaurant direct weer ‘on top of their mind’!

Gratis uitproberen? Klik hier!

Zit jouw restaurant óók vol tijdens dalmomenten?

Vond je dit een interessant artikel? Deel het via onderstaande knoppen met collega’s! Wil jij weten hoe Restoranto jouw restaurant kan laten groeien? Klik dan hier.

Leuk! Wie ben je?

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!