Restaurant Facebook Marketing. Wat is het? Hoe werkt het? Heeft het überhaupt zin?

De meeste restaurants maken tegenwoordig gebruik van Facebook. Dat is een slimme zet, want Facebook kan jouw restaurant veel mooie dingen brengen.

Hoewel het goed is om met je restaurant op Facebook aanwezig te zijn, zijn er een aantal dingen die je niet moet vergeten. Hieronder lees je 9 dingen die jouw restaurant op Facebook zou moeten doen.

1. Laat je producten zien

Laat zien wat voor producten je in huis hebt. Mooie kleurrijke foto’s van ingrediënten doen het vaak net zo goed als mooie foto’s van volledige gerechten.

Is jouw restaurant óók op dalmomenten vol?

“Restaurant Facebook marketing kan écht het verschil maken”

2. Probeer niet alleen te verkopen

Vertel in je Facebook posts niet alleen maar dat volgers naar je restaurant moeten komen. In het ergste geval klinkt het wanhopig en geeft het de indruk dat je restaurant niet goed loopt. Vermaak je volgers met mooie sfeerfoto’s en laat daarmee zien hoe leuk het bij jullie is. Je volgers zullen dan zelf wel bedenken dat het een goed idee is om weer eens bij je restaurant te komen eten.

3. Wees open over alles

Je volgers vinden het prachtig om een kijkje achter de schermen te kunnen krijgen. Is er een nieuwe lading verse vis binnen? Zet het op de foto. Is er een nieuwe werknemer van de maand bekend? Zet hem op de foto. Hoe meer je deelt over je restaurant, hoe meer je volgers het idee krijgen dat ze jou en je restaurant kennen.

4. Reageer op alles

Je ziet op veel Facebookpagina’s berichtjes van volgers die simpele vragen stellen zoals: ‘tot hoe laat zijn jullie op zaterdag open?’. Natuurlijk kunnen je volgers dit ook op je website vinden en is het niet noodzakelijk om hier op te antwoorden, onthoud echter dat je andere volgers dit ook zien. Het staat niet erg netjes als een van je gasten je iets wilt vragen en je hier niet op reageert.

Wellicht een nog belangrijkere reden om op deze berichten (en alle andere comments op je posts) te reageren: Het Facebook algoritme. Facebook houdt van een dialoog en plaatst dit vaker in iemands tijdlijn. Reageert jouw restaurant standaard op elk bericht of elke comment? Dan wordt dit beloond met meer views in de Facebook tijdlijn.

5. Deel kennis met je volgers

Kan je je nog goed herinneren  met wie jij voor de eerste keer een bepaald recept hebt geleerd? Of van wie jij dat overheerlijke recept hebt geleerd dat je de laatste tijd vaak maakt? Waarschijnlijk wel!

Waarschijnlijk ben je deze persoon erg dankbaar en vertel je iedere keer dat je dit gerecht maakt over deze persoon. Mensen vinden het vaak leuk om het verhaal áchter een recept te horen.

Maak gebruik van dit principe en deel veel leuke recepten via Facebook. Op deze manier maak je je volgers blij en zorg je voor mond tot mond reclame.

6. Deel alle persberichten

Persberichten zorgen voor erkenning. ‘Heeft het in de krant gestaan? Dan zal het wel waar zijn’. Maak gebruik van dit principe en deel je persberichten met je volgers.

7. Maak een social media agenda

Om goed zichtbaar te zijn op Facebook is het slim om veel posts te plaatsen. Om elke keer on de spot een leuke post te moeten verzinnen is erg moeilijk. Daarnaast levert het gegarandeerd lage kwaliteit posts op. Los dit op met een social media agenda. Er is geen vast recept voor een goede social media agenda voor restaurants, maar het werkt ongeveer zo:

Maandag: Een leuke sfeerfoto

Dinsdag: Een recept

Woensdag: Een kijkje achter de schermen

Donderdag: Deel nieuws uit je eigen stad

Vrijdag: Een mooie foto van een gerecht

Zaterdag: Een mooie foto van een rauw product

Zondag: Een leuke anekdote over je restaurant

Door je social media posts zo in te plannen zorg je voor meer regelmaat en een betere kwaliteit van posts. Daarnaast kan je op deze manier vooruit werken en resulteert dit in minder last-minute stress.

8. Maak gebruik van Facebook Ads

Maak gebruik van online lokale advertenties via Facebook/Instagram

Stap 1: Ga naar facebook.com en klik rechtsbovenin op het blauwe pijltje. Druk dan op ‘Create ads’

Stap 2: Klik vervolgens op ‘Reach people near your business’.

Met deze tool van Facebook kan je adverteren naar mensen die de afgelopen tijd in de buurt van je restaurant zijn geweest. Dit is een erg handige en goedkope manier om direct mensen aan te spreken die relevant zijn voor jouw restaurant. Het mooie van de Facebook-advertentie-tool is dat hij ook werkt voor Instagram. Alle advertenties die je maakt in Facebook kan je met één klik op de knop ook uitvoeren op Instagram.

9. Nodig de likers uit om je pagina te volgen

Je hebt een leuke foto geplaatst en deze krijgt veel likes. Je klikt op de groep personen die deze foto geliket hebben en komt erachter dat er een flinke groep mensen is die je niet kent. Als je verder kijkt, zie je dat ze de Facebook pagina van je restaurant nog niet geliket hebben. Daar gaan we verandering in brengen:

  • Klik op je foto
  • Klik op ‘X aantal mensen vinden dit leuk’
  • Aan de rechter kant van hun naam zie je de optie tot ‘uitnodigen’. Klik op ieder persoon en werk zo de hele lijst af. Doe dit voor iedere post.

Conclusie: Gebruik Facebook voor jouw restaurant

Dat waren de 9 dingen die je in ieder geval zou kunnen doen voor de Facebook pagina van jouw restaurant. Zoals je ziet is het onderhouden van jouw Facebookprofiel tijdsintensief, maar het levert je op de lange termijn veel voordelen op. Ga actief met deze tips aan de slag en je zult versteld staan van de resultaten.

Is jouw restaurant óók op dalmomenten vol?

Leuk! Wie ben je?

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!