Je hebt een leuk restaurant, een mooi pand, je kunt goed koken en bent in staat om je gasten een mooie avond te bezorgen. Natuurlijk gaat het het werk een stuk verder dan dit, maar je begrijpt wat we bedoelen.

Het runnen van je eigen restaurant is in de loop der jaren flink verandert. Het aantal restaurants is explosief gegroeid. Zo verdubbelde het aantal afhaal/bezorg restaurants sinds 2010. De totale omzet van de Nederlandse restaurantsector bleef ook groeien, zoals je kunt zien in de volgende grafiek:

Zit jouw restaurant óók vol tijdens dalmomenten?

Bron: CBS. Index omzet Nederlandse restaurants. 2010 = 100. Dit zijn de seizoen gecorrigeerde gegevens per kwartaal.

Een stijging van de omzet bij Nederlandse restaurants is mooi, maar dankzij het toenemende aantal restaurants betekent dit ook meer concurrentie. Om met je restaurant het hoofd boven water te houden is het essentieel om op de hoogte te blijven van wat het internet je te bieden heeft. Hier volgende de vijf belangrijkste redenen om gebruik te maken van het internet:

#5 Creëer een band met jouw gasten via Social Media

Het klinkt leuk: een band opbouwen met iedereen die ooit in je restaurant heeft gegeten. Helaas is het onmogelijk om met iedere gast een persoonlijke band op te bouwen, hoe graag je het ook zou willen. Gelukkig  biedt social media hierin hulp!

Hoewel er niets gaat boven een goed persoonlijk gesprek kunnen Facebook, Instagram en Twitter je toch een eind helpen bij het bouwen van een band met je gasten. Deel foto’s en filmpjes vanuit de keuken en vanuit het restaurant. Laat je volgers weten hoe het er achter de schermen aan toe gaat.

#4 Online eten bestellen

Het aantal (online) bestellingen groeit nog elk jaar flink. Steeds meer (luxe) restaurants bezorgen thuis. Wil je weten wat de mogelijkheden zijn? Kijk dan eens bij Thuisbezorgd, Deliveroo of Foodora.

#3 Meten is weten

Alles wat digitaal gaat kan worden gemeten. Tools zoals Google Analytics of Heatmaps bieden inzicht in waar gebruikers naar op zoek zijn.

Heb je de menukaart op je website geplaatst? Via een Heatmap zie je welk gedeelte van de kaart het meest bekeken wordt.

Heb je Google Analytics op je website aangesloten?  Bekijk dan eenvoudig met welke zoektermen ze jouw restaurant vinden.

#2 Online vindbaarheid

De gasten die jouw restaurant kennen zullen je website over het algemeen makkelijk via Google kunnen vinden. Mensen die jouw restaurant nog niet kennen zullen hier waarschijnlijk meer moeite mee hebben.

Voorbeeld: Voor het gemak nemen we even Italiaans restaurant in Rotterdam met de naam ‘restaurant A’. Als je een website online hebt staan met de domeinnaam www.restaurantA.nl zullen de meeste bezoekers wel op je website terecht komen.

Wanneer iemand echter op zoek is naar ‘Italiaans restaurant Rotterdam’ wil je echter ook dat diegene bij jouw website uitkomt. Doormiddel van een SEO geoptimaliseerde website voor Google zorg jij dat jouw website goed gevonden wordt en op deze manier veel nieuwe gasten binnenhaalt.

#1 Online marketing voor jouw restaurant

Naast het optimaliseren van je website voor Google wil je ook mensen bereiken op een andere manier. Zet in op online marketing en bereik gasten die niet eens wisten dat jouw restaurant bestond! Gebruik hiervoor kanalen als Facebook, Twitter, Instagram of zelfs Youtube. Online adverteren was nog nooit zo makkelijk en kan veel voor jouw restaurant betekenen.

Conclusie: Gebruik het internet voor jouw restaurant

Het internet biedt een hoop mogelijkheden om jouw website gratis of tegen een lage prijs aan te prijzen bij potentiële gasten. Hier geen gebruik van maken is niet alleen zonde, maar ook nog eens erg duur.

Zit jouw restaurant óók vol tijdens dalmomenten?

Vond je dit een interessant artikel? Deel het via onderstaande knoppen met collega’s! Wil jij weten hoe Restoranto jouw restaurant kan laten groeien? Klik dan hier.

Leuk! Wie ben je?

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!